Søndag 15. Mars 2020

Under stjernene - 15. mars 2020

Skrev om Håpets Blomsterkrans i det forrige innlegget mitt, og her er beskrivelsen av tankene mine i kunstprosjektet i kveld:

15. mars 2020:

Skyene svevde over himmelhvelvningen, men kunne også se stjernene der jeg stod på balkongen - herlighet, hvilken skjønnhet er det som finnes der ute i denne uutforskede verden der intet menneske har vært; så ufattelig mange stjerner, så mange mysterier.

Kall meg gjerne poet og drømmer, men hva er vel et liv uten følelser …? Og mens jeg så på stjernene, ønsket jeg at jeg kunne se dem sammen med den fantastiske, gode venninnen min som jeg er utrolig bekymret for i forbindelse med viruset, men som jeg nå ikke kan møte - og det er så vanvittig vondt å vite at alt det man opplever nå, kunne vært unngått dersom folk bare hadde brydd seg litt; at viruset ikke var til å spøke med, var enkelt å se når man så hva som skjedde i Kina og Italia, og når vi advarte mot det, flirte man bare av oss og kalte oss hysterikere.

Og selv når coronaviruset hadde kommet til Norge, fortsatte man å kose seg og “leve livet”; noen måtte på liv og død feste, andre måtte på konsert; loppemarked på Deichman med mye folk, fulle ungdommer sist helg i Holmenkollen - livet skulle leves og alt skulle være så moro, og det var ingen kjente personer med autoritet eller norske “kjendiser” som i de første dagene av virusutbruddet gjorde noe som helst for å få folk til å våkne, og innse at dette var noe man måtte ta på alvor så snart som overhodet mulig; hadde man gjort det, kunne man klart å stoppe viruset før det fikk spredt seg.

Likegyldighet og egoisme side om side; meg, meg, meg, og enda en gang meg.

Og se hvor vi er nå; mon tro hvor mange som må dø før dette er over …?

Men tilbake til stjernene - er som sagt bekymret for venninnen min og tårene rant tidligere idag, så det er ikke så lett å tenke på andre ting akkurat nå; på den annen side kan man ikke unngå å bli fylt av en dyp og oppriktig beundring når man tenker etter hvor stort dette er; man føler seg så uendelig liten når man står der og skuer dette praktfulle synet, denne storslåtte himmelhvelvningen, dette skimrende havet av drømmer.

Likevel er det bare én ting jeg ønsker meg nå, og det er at den gode venninnen min skal bli frisk; hun er den beste vennen jeg noen sinne har kjent.

Bli frisk, fantastiske venn.

- Brian

Fordi frykt er til for å overvinnes

Nå som coronaviruset smitter flere og flere, gatene er tomme, folk stenger seg bak låste dører, og fremtiden er helt uviss, forstår jeg godt at mange føler angst og uro. For min del har jeg forsonet meg med tanken om at jeg kanskje bare har uker eller måneder igjen å leve, noe jeg skrev om i det forrige innlegget mitt, så derfor føler jeg at det er på tide å senke skuldrene, og invitere deg til et vakkert kunstprosjekt som nå handler om å overvinne frykt.

Poenget er nemlig at det som virker så stort og skremmende sett med våre øyne - slik viruspandemien er - ikke er like stort dersom man sammenligner dette med noe større, og en grei måte å uskadeliggjøre frykt på, er å innse at det man frykter, egentlig ikke er noe å være redd for.

For la oss nå se oss selv i perspektiv; her bor vi, på denne relativt sett lille planeten, omgitt av et enormt verdensrom; et majestetisk hav av stjernekrystaller som er så stort at man umulig kan forestille seg hvor det ender og begynner, og uansett hva som enn måtte skje her på jorden - om det nå er virus, kriger, kaos eller håpløshet - kommer stjernehimmelen fortsatt til å være der rundt oss, en oase av trygghet og ro midt i en kaotisk og stressende hverdag.

Og motgangene man møter i livet ville vært mye enklere å overvinne hvis man ikke fryktet dem; i stedet for å se på meg selv som en som bor i en 2-roms leilighet i Oslo, Norge, der problemene man møter utenfor inngangsdøren er gigantisk store fordi VG også bruker store bokstaver til å beskrive dem, kunne jeg se på meg selv som en bor i dette fantastiske universet vi alle er en del av, men som tilfeldigvis er bosatt på denne vesle planeten, akkurat som jeg er bosatt i leiligheten min.

Den store fordelen ved å tenke slik og sette ting i perspektiv, er at alle de store problemene som man ellers ville bruke både tid og krefter på å frykte, blir så utrolig små når man løfter hodet og føler roen i stjernehimmelens skjønnhet; det er ingenting å frykte, ingenting å være redd for. Og det er derfor slik jeg også betrakter viruset for min egen del - for selv om jeg skulle dø som følge av dette, får det som skjer, bare skje; jeg kommer til å måtte dø en dag uansett, og til tross for at jeg en dag blir borte, kommer stjernene fortsatt til å være der og spre edelglansen sin ut over graven min.

For litt over seks år siden tok jeg fatt på et kunstprosjekt som jeg kalte Håpets Blomsterkrans, og som i det store og det hele handler om å kunne ta seg en pause fra hverdagens kaos i tre minutter fra klokken 11 over 11 om kvelden, og i stedet la tankene vandre og filosofere litt over livets mysterier; et prosjekt som jeg beskrev med disse ordene:

- - - - -

Hvorfor må man stresse hele tiden; hvorfor kan man ikke sette av litt tid til en liten pause daglig hvor man kan løsrive seg fra alle illusjoner, og simpelthen være seg selv, slik man nå er? Hvorfor kan man ikke gi hverandre små, ærlige gaver i stedet for å glane på sitt eget speilbilde og ofre såre følelser i en intens jakt etter innbilt lykke; hvorfor kan man ikke føle varmen fra lyshavet som allerede er der? Tidligere skrev jeg om Stillhetens Anemoner, den majestetiske stråleglansen fra stjernene solsystemet vårt er formet av - lyset som er for langt borte til at vi kan se det, men som likevel er like virkelig som jorden vi lever på.

Så 11 minutter over klokken 11 om kvelden hver eneste kveld fra nå av, altså klokken 23:11, kan du - hvis du har lyst - bli med på dette kunstprosjektet ved å i tre minutter lytte til stillheten under stjernene og speile deg i storheten deres, tre minutter der det er lov til å gi blaffen i alle krav og press om å gjøre ditt eller datt; tre minutter der man kan legge til side alle overfladiske roller og tilgjorte masker; tre minutter der du er fri og der ingen kan nekte deg å slappe av uten pipende mobiltelefoner eller tåpelige kommentarer på Facebook; ingen digitale dingser kan måle seg med de lydløse tonene man kan høre dypt inni seg når man står foran naturens usigelige høymod.

Ta vare på dette øyeblikket, for det kommer aldri, aldri tilbake igjen; denne dagen, denne kvelden er den aller siste i sitt slag - da du er unik, er du den eneste som kan føle det du gjør i løpet av disse tre minuttene; hvis ikke du er der, kan ingen annen erstatte nettopp deg. Slik at det ikke spiller noen rolle om det er overskyet; din egen skjønnhet og stjernehimmelens grenseløshet er to sider av samme sak: Det vi overser, vil alltid være større enn det vi legger merke til. Man trenger ikke å kunne se stjernene for å vite at de er der.

Her er et eksempel på hva jeg tenkte på i løpet av disse tre minuttene da jeg begynte med dette:

- - - - -

10. februar 2014:

Så noen ord om tankene mine i løpet av de tre minuttene i kveld; stod litt lenger enn til 23:14, noe som førte til at det ble mange filosofiske tanker. Også i kveld var det overskyet, himmelen var like sørgmodig som igår, og det regnet litt. Men bak alt dette stråler fortsatt stjernene, og jeg tenkte på hvor magisk tiden i bunn og grunn er; stjernelyset vi kan se en skyfri natt, er jo ingenting annet enn budbringere fra en fjern fortid - det viser hvordan stjernene så ut for lenge, lenge siden. Mens vi står her og kan betrakte dette i en helt annen tid.

Når man tenker på verden rundt oss, betyr også tiden så utrolig mye mer enn man kanskje tenker over i hverdagens kjas og mas. Hadde jeg vært født for 200 år siden, hadde dagliglivet idag fortonet seg som det reneste science fiction i mine øyne, og det samme gjelder menneskene jeg kjenner. Hadde jeg blitt født 200 år inn i fremtiden, hadde de samme, levende menneskene vært en fjern fortid for meg, og historiebøkene kunne fortelle om tiden de levde i. Dersom jeg hadde sett etter blant gamle, for lengst mosegrodde graver på kirkegårdene der ingen lenger brydde seg om å sette ut blomster, kunne jeg muligens finne gravene til vennene jeg kjenner idag - for meg ville de ha hørt til fortidens glemte tanker.

Der jeg stod ute på balkongen og så foran meg, tenkte jeg også på hvordan bygningene rundt oss kommer til å endre seg i tidens løp; der hvor det er tent små lys idag som et livstegn fra menneskene som bor der, kommer det i fremtiden til å være tomme, forfalne ruiner før man kanskje bygger noe nytt, og det samme gjelder gamle hus man kan få øye på her og der - en gang var de splitter nye, og oldemoren som så vidt klarer å komme seg frem ved hjelp av rullatoren sin, var en gang en sprudlende 12-åring som fniste og lekte med venninnene sine. Og der jeg står idag, kommer det i fremtiden til å gå mennesker jeg aldri kan lære å kjenne, mennesker som aldri vil vite at jeg levde i denne leiligheten i en tid som i deres øyne vil være en fjern fortid.

Vi er alle fanget i tiden, ingen av oss kan bestemme når vi blir født, men samtidig er det pussig å tenke på hvor heldige vi egentlig er som lever på samme tid som vennene våre - hadde vi levd i et annet århundre, hadde vi aldri blitt kjent med dem. Så mye betyr tiden; tiden vi kan prøve å forstå ved å tenke på hvor gammelt lyset fra stjernene som lyser opp himmelhvelvningen, faktisk er. Tiden, som helt tilfeldig har ført oss sammen med menneskene vi kjenner.

Uansett er jeg glad for at jeg kan skrive dette til deg nå, for hadde jeg blitt født om 200 år, hadde du vært et bilde man kunne finne i en gammel, nedstøvet bok på loftet, og hadde jeg vært født om 50 år, hadde jeg sett en gammel dame som hadde vanskeligheter med å krysse gaten; en skrøpelig, gammel dame jeg antagelig aldri hadde blitt kjent med. Så mye betyr tiden, tiden som rommer både livene våre og stillheten i stjernelysets skjønnhet.

- - - - -

Flere eksempler samt en nærmere beskrivelse av prosjektet finner du på denne siden.

Disse tre spesielle minuttene foran stjernene har jeg, så sant det lar seg gjøre, fortsatt med i løpet av disse seks årene, og siden det er så mye frykt og angst der ute på grunn av viruset, vil jeg også invitere deg og alle andre som ikke har det så bra nå til å dele stillheten med meg i løpet av disse tre små minuttene - selv om vi bor på hvert vårt sted og aldri kommer til å møte hverandre. Og skulle du ha lyst, er du velkommen til å kommentere her og fortelle hva du tenkte på akkurat denne kvelden.

For til tross for at vi ikke kan overvinne viruset i seg selv, kan vi overvinne frykten for det; frykt er til for å overvinnes, og i forhold til stjernehavet rundt oss, blir selv store problemer bitte, bitte små.

Ikke vær redd, for det er ingenting å frykte; ingenting å være redd for.

- Brian

Torsdag 12. Mars 2020

Coronaviruset: Dømt til å dø

For snart to uker siden skrev jeg innlegget Ikke vær redd, min venn, og i løpet av de to korte ukene har situasjonen eskalert voldsomt her i Norge, slik at de som hadde litt angst den gang, nå antagelig er mer eller mindre livredde. Folk hamstrer varer i butikkene etter beste evne, og den utviklingen jeg adverte mot - kampen for den sterkestes rett - begynner dessverre å gjøre seg gjeldende; det er alles kamp mot alle, og den som kommer først i køen, river til seg de siste rullene med toalettpapir.

Hvorfor er vi kommet dit vi er nå? Hvorfor reagerte man ikke fra politisk hold og stengte grensene tidligere, mens det fremdeles var tid? Hvorfor måtte folk på liv og død reise på ferie når man så hvor farlig utbruddet var i Kina, og være ultrasosiale etter at de hadde kommet hjem? Hvorfor fortalte man øyelegen på Ullevål at han kunne gå på jobb selv om han mistenkte at han var syk? Hvorfor ble stemmene til de som tok dette på alvor druknet og hånet av folk som absolutt ville bagatellisere viruset, og “leve livet” som om ingenting var hendt, slik som ungdommene som drakk seg dritings i Holmenkollen forrige helg …?

Det er så mange “hvorfor” at jeg ikke vet hvor jeg skal begynne, men det som er sikkert, er at man ser resultatet av dette nå, og i og med at man vil spre smitten utover i tid, noe man ser i den seneste risikorapporten der man regner med at rundt 2,2 millioner - 42% av befolkningen - vil bli smittet i løpet av året. Når man leser om friske og sunne folk som beskriver coronaviruset som å være i helvete, kan man forestille seg hvordan dette vil kunne oppleves av noen som ikke er fullt så frisk og sunn. Det vil simpelthen bety døden for mange, altfor mange.

For min del er helsen min ikke den beste etter en bilulykke jeg hadde da jeg var barn, og hvis jeg får viruset, vet jeg at kroppen min med stor sannsynlighet ikke vil være sterk nok til å vinne denne kampen, slik at jeg kommer til å dø; hverdagen er allerede tung nok, selv uten coronavirus. Uten at det finnes noe som kan hindre dette; ingen vidundermedisin, ingen vaksine. En trist tanke, men det som nesten er litt paradoksalt, er hvor lite det er som skal til; hadde aldri sett for meg at noe så prosaisk som det å holde et lommetørkle på feil måte, eller uforskyldt ta på en gjenstand skulle være det som kunne bety forskjellen på liv og død for min del; å måtte ta farvel med vennene mine, å aldri få oppleve sommeren; å aldri mer få se stjernehimmelens prakt.

Så jeg kommer til å dø. Kanskje om noen uker, kanskje har jeg fortsatt noen måneder igjen å leve slik at jeg kan få med meg denne sommeren. Høsten tør jeg ikke å håpe på. Og selv om jeg mot alle odds skulle klare å ikke bli smittet av viruset i løpet av det kommende året, venter døden der i det fjerne; kanskje neste år, kanskje om 5 år; kanskje om 10 - uansett kommer jeg ikke til å slippe unna; en dag kommer jeg til å dø, samme hva jeg enn gjør. Hvorfor da være redd, når dette er en skjebne som er en del av livet mitt, på samme måte som hodet og hendene henger sammen med resten av kroppen …?

I øyeblikket jeg ble født, begynte en usynlig klokke å tikke ned tiden jeg hadde igjen å leve, og disse årene jeg har levd her på denne kloden, har ikke alltid vært like snille mot meg; likevel sier jeg tusen takk for at jeg har fått denne unike gaven som består av tid til å leve - samtidig må jeg kunne akseptere at denne tiden ikke er uendelig, og at den usynlige klokken som tikker ned tiden jeg har igjen, en dag vil komme til sluttpunktet, og det ikke vil være mer tid igjen.

Rart å tenke på at mange tror at livet handler om å oppnå rikdom eller berømmelse, gjerne sammen med mest mulig nytelse, mens det virkelig verdifulle - tiden - er noe man tar som en selvfølge, og gjør ofte banale ting for å få tiden til å gå. Men det er først når man ligger der og vet at man kanskje bare har uker eller dager igjen å leve at man innser tidens verdi; selv den aller, aller rikeste ville ha vært villig til å ofre hele formuen sin for å kunne utsette døden med litt tid. Så uendelig dyrebar er tiden, og så lite pris setter vi på den i forhold til det den faktisk er verdt.

Ja, døden er en del av livet, og til tross for at den ikke er behagelig å tenke på, er den ikke noe å frykte; i bunn og grunn skiller ikke døden seg så mye fra en time hos tannlegen - det er ikke noe man gleder seg til, men vil man ha tenner i stedet for et gebiss på nattbordet, er det bare noe man må gjennom; vil man leve, må man også akseptere at livet man har fått i gave, en dag vil ta slutt. Uten at det er noen grunn til å være redd; det man derimot burde være redd for, er å ikke sette pris på tiden som fortsatt er der; livet er altfor verdifullt til å sløses bort på å være redd.

Derfor kommer jeg til å være her så lenge jeg kan og håpe at det på mirakuløst vis kan dukke opp noe som kan stoppe spredningen av viruset, men hvis tallene i risikorapporten slår til, har jeg 58% sjanse for å ikke bli smittet og overleve dette året, og 42% sjanse for å stryke med. Temmelig dårlige odds, spør du meg.

Men ikke tenk på meg nå, for jeg er bare et lite menneske som verden kan klare seg uten. Tenk i stedet på alle de fantastiske menneskene som er der ute; eldre folk som ikke lenger er unge, men som andre kunne ha mye å lære av; tenk på alle de svake og syke som ikke kan løpe maraton, men som definitivt er flotte, uerstattelige mennesker; tenk på alle dem som kommer til å dø i fryktelige smerter som følge av dette.

Det var så lite som skulle til for å hindre denne katastrofen, men likevel ble det ikke gjort.

Selv om jeg bare er den jeg er, et lite menneske som ikke legger vekt på titler eller store ord, hadde det likevel vært koselig å kunne føle solstrålenes varme neste sommer, en sommer både jeg og mange andre antagelig aldri kommer til å få oppleve.

- Brian

Tirsdag 3. Mars 2020

Coronaviruset: Hygienetips for den paranoide

I ekstraordinære situasjoner er det lov å være litt paranoid når man føler angst og uro, så her er noen praktiske tips som kan holde coronaviruset unna selv om man ikke har fått kjøpt munnbind eller Antibac; så smittsomt som viruset er, er dette ingen normal situasjon, og skal man kunne holde det på en armlengdes avstand, må man akseptere at man lever i en unntakstilstand og derfor er nødt til å ta visse forholdsregler.

1. Ting man rører ved med hendene, kan man dele i to grupper: Sikre og usikre ting. De sikre tingene er ting som er antatt virusfrie og som man kan ha et normalt forhold til, mens de usikre tingene kan ha overflatesmitte, og bør derfor behandles med forsiktighet - når man åpner man en dør, støtter seg til et rekkverk eller tar i en annen gjenstand som hundrevis eller tusenvis av andre har tatt på, bør man helst ikke gjøre det uten hansker. Alternativt behøver man ikke å bruke hansker hvis man vasker eller renser hendene rett etterpå, uten å røre ved andre ting.

2. Under hanskene kan man eventuelt ha engangshansker, slik at man har to lag beskyttelse, også når man tar av ytterhanskene.

3. Skal man tørke eller pusse nesen, tar man av ytterhanskene uten at de kommer borti hendene; nesen kan tørkes ved å bruke kjøkkenpapir - da dette er tykkere enn papirlommetørklær - pent brettet sammen og som fungerer utmerket som lommetørkle, og som kastes etter bruk.

4. Både handlekurver og vogner i dagligvarebutikkene har som regel ikke blitt vasket på lenge. Skal man bare handle et mindre antall varer, kan man holde dem under armen; handler man mer, kan man putte varene i en egen pose som man senere tar varene ut fra - men det kan være en fordel å si ifra til betjeningen først slik at man ikke blir mistenkt for tyveri.

5. I disse virustider bruker man ikke gjenbruksposer, men engangsposer som man kaster når man har kommet hjem - eksempelvis blå resirkuleringsposer.

6. Bruk aldri en oppskjærsmaskin til å kutte opp brødet i butikken, da de som regel aldri vaskes; skjær opp brødet hjemme. Brødet beholder man i brødpapiret, og legger det i en eller to plastposer.

7. Unngå å kjøpe brød som står oppstilt loddrett, da hvem som helst kan ha hostet på det.

8. Smågodt i løsvekt er heller ikke så lurt; de fargerike plastskuffene blir sjeldent vasket, heller ikke når de faller på gulvet eller tas på med skitne hender. Kjøp enten godteri i pose, eller ha et lite sjokoladelager liggende hjemme.

9. Går man forbi en person som tydelig er syk og hoster uhemmet, kan man holde pusten en stund og fjerne seg fra vedkommende. Personen er sikkert et veldig interessant menneske, men er vedkommende forkjølet, har influensa eller coronavirus, burde vedkommende holde seg innedørs uten å smitte andre.

10. Mobiltelefonen er en bakteribombe - helst la den ligge igjen hjemme; det er liten sjanse for at verden går under i mellomtiden. Eventuelt kan man bruke engangshansker når man tar på den.

11. Trikk og buss bør man unngå dersom det er mulig - sett av litt mer tid, og bruk føttene, eller sykkelen, i stedet.

12. Unngå større folkemengder, og vent med å delta i arrangementer med mange mennesker til viruset har gitt seg; litt underholdning er ikke verdt det å måtte holde seg i karantene, og eventuelt bli alvorlig syk.

13. Det samme med større kjøpe- eller trimsentre; vent med storhandelen til dette er over.

14. En spasertur eller løpetur i friluft er alltid sunt; mosjoner så mye du vil, men gjør det utendørs eller hjemme.

15. Vent med utenlandsferieturen til senere; da kan du kose deg uten å risikere å havne i karantene i et fremmed land.

16. Når man er hjemme, vasker man hendene før man spiser, og etter å ha tatt på ting som ikke er sikre; coronaviruset kan overleve i opptil tre dager på overflater. En runde med vaskekluten skader heller ikke av og til; 9 deler vann og 1 del klor tar knekken på det meste.

17. Det finnes utallige morsomme hobbyer man kan ta seg til i disse virustider uten å måtte kjede seg - til tross for at det sosiale livet blir noe begrenset.

18. Man blir ikke syk av å ringe en gammel venn man ikke har hørt fra på lenge, så hvorfor ikke bruke telefonen slik man gjorde i gamle dager - før folk begynte å kommunisere med hverandre ved å stirre på en skjerm.

19. Hva andre måtte mene om deg, er knekkende likegyldig; det er viktigere å holde seg frisk uten å spre smitten videre, enn å måtte betale en høy pris for ikke å gjøre det.

20. Ta viruset seriøst, men uten å la frykten ta over; skulle man likevel bli smittet til tross for at man har prøvd å unngå dette, er det bare å akseptere at det som skjer, det skjer - det som er viktigst, er at man har forsøkt å gjøre sitt beste. Hadde alle gjort det, hadde vi ikke vært i situasjonen vi er i nå.

Oppdatering - 2 nye hygienetips:

21. Bruke spissen av en penn med lokket på til å taste inn PIN-kode i stedet for å bruke fingrene.

22. Legge en kort remse med toalettpapir (eventuelt rullet sammen til en rull) over dørhåndtak eller andre ting man ikke er helt sikker på, remsen kan man bytte ut så ofte man vil; dette er mer praktisk enn å vaske ting gang på gang. Har en i oppgangen i karantene, så dørvrideren til utgangsdøren tar jeg ikke sjansen på å røre selv med hansker, slik at jeg alltid legger toalettpapiret rundt vrideren før jeg åpner døren.

- Brian

P.S.: Er enig i at enkelte av disse punktene muligens kan virke noe overdrevne for utenforstående, men hvis alternativet er at smitten sprer seg videre slik at noen får alvorlige komplikasjoner eller fører til dødsfall, kan man spørre seg om det kanskje ikke er best å være litt ekstra forsiktig likevel. Eksempelvis dør en del mennesker av vanlig influensa, men ville disse menneskene ha blitt smittet om det ikke hadde vært for alle heltene som absolutt må på jobben eller skolen selv om de er syke og klarer å smitte et dusin andre …? D.S.

P.S.S.: Det er fortsatt mange som ikke forstår alvoret i situasjonen; kanskje dette innlegget kan få dem til å tenke litt etter: Coronaviruset: Tid for samhold, ikke egoisme D.S.S.

Mandag 2. Mars 2020

Virus til salgs

For å unngå smitte har folk blitt rådet til å vaske hendene, men hva hjelper vel det når man kan få i seg både coronaviruset og diverse andre ting i maten man spiser …?

Kort fortalt har mange dagligvarebutikker satt opp en oppskjærsmaskin der man kan skjære opp brødet man kjøper i skiver. Et tilsynelatende god idé; å ta frem en kniv hjemme må jo være utrolig krevende og slitsomt i disse dager da alt skal automatiseres. Så er spørsmålet: Hvor ofte tror du disse maskinene faktisk blir rengjort bortsett fra å feie bort gamle brødsmuler på slutten av dagen?

For la oss nå tenke oss at det kommer en person inn i butikken som er syk, enten som følge av forkjølelse, vanlig influensa eller corona. Og vedkommende går så bort til den praktiske oppskjærsmaskinen og hoster eller nyser litt, slik at de som bruker maskinen senere, i tillegg til brødskivene også får et virus med på kjøpet som bonus; coronaviruset kan overleve i opptil ni dager på en overflate, ifølge Live Science:

How long can the new coronavirus last on surfaces?
Some coronaviruses can linger on surfaces for up to 9 days.
[…]
But how long can the new coronavirus linger on surfaces, anyway? The short answer is, we don’t know. But if this new coronavirus resembles other human coronaviruses, such as its “cousins” that cause SARS and MERS, it can stay on surfaces — such as metal, glass or plastic — for as long as nine days, according to a new study. (In comparison, flu viruses can last on surfaces for only about 48 hours.)

Vil ikke henge ut noen slik at jeg ikke skal komme med konkrete butikknavn, men kan røpe at den eneste butikken som faktisk har en rengjøringsprosedyre av butikkene jeg spurte etter virusutbruddet i Kina, er en Coop-butikk. Resten lar oppskjærsmaskinene stå uvasket i ubestemt tid, eller vet ikke om de overhodet blir vasket. Forhåpentligvis har de begynt med det etter at jeg har sagt ifra, men jeg lover ingenting; da jeg nevnte dette på et tidligere tidspunkt, så man nesten på meg som om jeg hadde kommet dalende i et romskip fra Neptun. Slik at et forsiktig råd fra meg er å skjære opp brødet i litt rensligere omgivelser hjemme, for uansett hvor god håndhygiene man enn måtte ha, hjelper det fint lite hvis man får virus servert i brødet man spiser til frokost.

En annen ting er butikker som setter opp brødet loddrett for å spare plass. Greit nok. Men igjen - det kommer en person som er syk, og hoster eller nyser i nærheten av brødene. Aaaaatsjooo, så har man i et nys eller hark spredd dråpesmitte i kveldsmaten til et par dusin andre husholdninger; dette lover godt når man skal stoppe spredningen av coronaviruset. Og selv om man ikke nødvendigvis får i seg virus, er det ikke alle som setter like stor pris på å få flass eller andre personlige gjenstander i brødet man spiser. Har sagt ifra der jeg har sett dette, men uten synlig resultat hittil.

Videre har man hyllene der man kan kjøpe smågodt i løsvekt, med fargerike plastskuffer som ikke har blitt vasket på en stund, faller på bakken når ungene mister dem, plukkes opp igjen og brukes som om ingenting har skjedd, før det søte barnet peller seg i nesa og legger igjen busemannen som en gave til nestemann som bruker plastskuffen til å fylle posen med sjokolade. God appetitt.

Avslutningsvis har man handlekurvene, som enkelte steder gir inntrykk av å ikke ha sett såpe og vann siden napoleonskrigene. Hva man kan finne der av både døde og levende mikroorganismer, er det kanskje like greit å ikke vite.

Så hvis målet er å stoppe spredningen av coronaviruset i Norge med dagens rutiner i flere av dagligvarebutikkene - men vel og merke ikke alle, da noen tar hygienen mer på alvor enn andre - er det dessverre bare å kondolere.

- Brian

Søndag 1. Mars 2020

Coronaviruset: Tid for samhold, ikke egoisme

Som jeg nevnte i det forrige innlegget mitt, er det når faren truer at får man øye på det verste - og det beste - i menneskenaturen, og folk viser sitt sanne jeg. Derfor er det direkte skremmende å se enkelte reaksjoner på dette viruset; man får nesten assosiasjoner til en viss politisk ideologi fra 1930-årene.

Et anonymt innlegg publisert i Kvinneguidens forum om morgenen 28. februar som nå er blitt slettet, hadde tittelen “Mennesker jævla hodeløse høns!”, med denne spontane teksten:

Hadde ikke gjort noe om flere døde. De som kaster bort ressursene til helsevesenet nå bare pga eget hysteri.

I innlegget Jeg er redd! Ikke for coronsviruset, men for folk fant jeg denne oppriktige kommentaren, som senere også er blitt slettet av moderator, men her sier man det rett ut:

Synes egentlig de bare kan dø. Så er vi kvitt dem

Ja, så er vi kvitt dem. Men hvis du tror at dette bare er noen få, ekstreme eksempler på hva man gir uttrykk for i dagens situasjon i et samfunn som oser av toleranse og medmenneskelighet, i alle fall på overflaten, må jeg dessverre skuffe deg - for gang på gang finner man mer moderate kommentarer som i bunn og grunn gir gjenklang av det samme menneskesynet, nemlig at dette viruset ikke er verdt oppmerksomheten det får, da de som risikerer å dø av det, bare er syke gamlinger som ville ha strøket med uansett. Pføy - hva skal man med den slags; slike folk er jo bare i veien.

Greit nok - ingen lever evig og vi skal alle dø, men fortjener selv ikke et sykt eller gammelt menneske å leve noen år til, eller er vi kommet dit hen at disse menneskene ikke lenger betyr noe som helst, og bare kan dø uten videre? At det ikke spiller noen rolle at andre kan få komplikasjoner av viruset, så lenge jeg får leve videre? Hva pokker gjør egentlig coronaviruset med oss, nå som vi har en fare mot vår egen velferd stående rett utenfor inngangsdøren vår …?

Videre har man de likegyldige som flirer av hele situasjonen, og oppfatter den som grunnløst hysteri - og følgelig mener å ha full rett til å fortsette livet som før; i verste fall risikerer man noen dager med lette, influensalignende symptomer. Pytt, pytt. La oss reise på ferie til den andre siden av kloden, og kose oss. Pytt, pytt.

Igjen ser man den fantastiske “meg, meg, meg, og enda mer meg”-tankegangen, for det man ser fullstendig bort fra her, er at så lenge man er smittebærer, sprer man smitten videre, og for dem som har svekket helse fra før av, blir dette et spørsmål om liv og død: Det finnes faktisk mennesker der ute som gjerne vil leve, men som kan få forkortet livet sitt på grunn av tåpelig egoisme; en bestemor, en bestefar, en diabetiker; ei jente med hjerteproblemer - bør man ikke ta litt hensyn også til dem …?

Poenget er at skal man for alvor få bukt med viruset, er det beklageligvis verken tid eller sted for å glane på sitt eget speilbilde og la resten av verden tilpasse seg ens egne ønsker om hvordan livet kan bli mest mulig behagelig, men dette er simpelthen krig mot en liten, men svært så aggressiv motstander som allerede har tatt flere tusen menneskeliv, og skal man kunne vinne denne krigen, kan man bare gjøre det med samhold, ikke egoisme; “meg, meg, meg, og enda mer meg”-tankegangen kan man spare til roligere tider når dette er over.

Etter alle tabbene som er begått hittil, er det blodig alvor for dem som er i risikosonen for å få komplikasjoner av viruset - dette er ingen spøk man kan feie under teppet ved å late som om problemet ikke eksisterer: Coronaviruset er i Norge her og nå, og frem til man finner en vaksine, burde det etter min mening være en - unnskyld uttrykket - fordømt plikt å hjelpe til slik at færrest mulig dør av dette.

Vi kan takke all reisingen hit og dit for at viruset har spredd seg så raskt; skal man reise, gjør man det kun hvis det er ytterst nødvendig - feriereisen til Kina kan man vente med til dette er over. Å ha et beredskapslager hjemme er greit, men hamstring av varer som man selger til blodpris på bruktmarkedet er helt forkastelig; man skal dele overskuddet av det man har med vennene sine da det er det ekte vennskap handler om.

Hadde man visst bedre i 1918, og tatt opp kampen mot spanskesyken da den først dukket opp, kunne man forhindret at mellom 40 og 100 millioner døde, og det samme gjelder dagens situasjon; dersom viruset får spre seg uhemmet uten at folk tar hensyn til smittefaren, er det ikke umulig at det muterer et sted på veien, og at de som idag ler av dette, kan få likegyldigheten sin midt i fleisen når de selv risikerer å stryke med: Et aggressivt virus er og forblir et aggressivt virus, og skal man få dette under kontroll, må man brette opp ermene, og bidra til at dette ikke ender i vårt århundres store katastrofe.

Situasjonen er rett og slett så alvorlig at nå er det tid for samhold og gjensidig solidaritet, ikke egoisme.

- Brian

P.S.: Siden det etter alt å dømme finnes mange der ute som har fått angst for viruset, kan man på egen hånd muntre dem opp; alternativt kan kanskje det forrige innlegget mitt - Ikke vær redd, min venn - være til hjelp; man må ta dette på alvor, men uten å la frykten ta overhånd. D.S.