Tirsdag 3. Mars 2020

Coronaviruset: Hygienetips for den paranoide

I ekstraordinære situasjoner er det lov å være litt paranoid når man føler angst og uro, så her er noen praktiske tips som kan holde coronaviruset unna selv om man ikke har fått kjøpt munnbind eller Antibac; så smittsomt som viruset er, er dette ingen normal situasjon, og skal man kunne holde det på en armlengdes avstand, må man akseptere at man lever i en unntakstilstand og derfor er nødt til å ta visse forholdsregler.

1. Ting man rører ved med hendene, kan man dele i to grupper: Sikre og usikre ting. De sikre tingene er ting som er antatt virusfrie og som man kan ha et normalt forhold til, mens de usikre tingene kan ha overflatesmitte, og bør derfor behandles med forsiktighet - når man åpner man en dør, støtter seg til et rekkverk eller tar i en annen gjenstand som hundrevis eller tusenvis av andre har tatt på, bør man helst ikke gjøre det uten hansker. Alternativt behøver man ikke å bruke hansker hvis man vasker eller renser hendene rett etterpå, uten å røre ved andre ting.

2. Under hanskene kan man eventuelt ha engangshansker, slik at man har to lag beskyttelse, også når man tar av ytterhanskene.

3. Skal man tørke eller pusse nesen, tar man av ytterhanskene uten at de kommer borti hendene; nesen kan tørkes ved å bruke kjøkkenpapir - da dette er tykkere enn papirlommetørklær - pent brettet sammen og som fungerer utmerket som lommetørkle, og som kastes etter bruk.

4. Både handlekurver og vogner i dagligvarebutikkene har som regel ikke blitt vasket på lenge. Skal man bare handle et mindre antall varer, kan man holde dem under armen; handler man mer, kan man putte varene i en egen pose som man senere tar varene ut fra - men det kan være en fordel å si ifra til betjeningen først slik at man ikke blir mistenkt for tyveri.

5. I disse virustider bruker man ikke gjenbruksposer, men engangsposer som man kaster når man har kommet hjem - eksempelvis blå resirkuleringsposer.

6. Bruk aldri en oppskjærsmaskin til å kutte opp brødet i butikken, da de som regel aldri vaskes; skjær opp brødet hjemme. Brødet beholder man i brødpapiret, og legger det i en eller to plastposer.

7. Unngå å kjøpe brød som står oppstilt loddrett, da hvem som helst kan ha hostet på det.

8. Smågodt i løsvekt er heller ikke så lurt; de fargerike plastskuffene blir sjeldent vasket, heller ikke når de faller på gulvet eller tas på med skitne hender. Kjøp enten godteri i pose, eller ha et lite sjokoladelager liggende hjemme.

9. Går man forbi en person som tydelig er syk og hoster uhemmet, kan man holde pusten en stund og fjerne seg fra vedkommende. Personen er sikkert et veldig interessant menneske, men er vedkommende forkjølet, har influensa eller coronavirus, burde vedkommende holde seg innedørs uten å smitte andre.

10. Mobiltelefonen er en bakteribombe - helst la den ligge igjen hjemme; det er liten sjanse for at verden går under i mellomtiden. Eventuelt kan man bruke engangshansker når man tar på den.

11. Trikk og buss bør man unngå dersom det er mulig - sett av litt mer tid, og bruk føttene, eller sykkelen, i stedet.

12. Unngå større folkemengder, og vent med å delta i arrangementer med mange mennesker til viruset har gitt seg; litt underholdning er ikke verdt det å måtte holde seg i karantene, og eventuelt bli alvorlig syk.

13. Det samme med større kjøpe- eller trimsentre; vent med storhandelen til dette er over.

14. En spasertur eller løpetur i friluft er alltid sunt; mosjoner så mye du vil, men gjør det utendørs eller hjemme.

15. Vent med utenlandsferieturen til senere; da kan du kose deg uten å risikere å havne i karantene i et fremmed land.

16. Når man er hjemme, vasker man hendene før man spiser, og etter å ha tatt på ting som ikke er sikre; coronaviruset kan overleve i opptil tre dager på overflater. En runde med vaskekluten skader heller ikke av og til; 9 deler vann og 1 del klor tar knekken på det meste.

17. Det finnes utallige morsomme hobbyer man kan ta seg til i disse virustider uten å måtte kjede seg - til tross for at det sosiale livet blir noe begrenset.

18. Man blir ikke syk av å ringe en gammel venn man ikke har hørt fra på lenge, så hvorfor ikke bruke telefonen slik man gjorde i gamle dager - før folk begynte å kommunisere med hverandre ved å stirre på en skjerm.

19. Hva andre måtte mene om deg, er knekkende likegyldig; det er viktigere å holde seg frisk uten å spre smitten videre, enn å måtte betale en høy pris for ikke å gjøre det.

20. Ta viruset seriøst, men uten å la frykten ta over; skulle man likevel bli smittet til tross for at man har prøvd å unngå dette, er det bare å akseptere at det som skjer, det skjer - det som er viktigst, er at man har forsøkt å gjøre sitt beste. Hadde alle gjort det, hadde vi ikke vært i situasjonen vi er i nå.

Oppdatering - 2 nye hygienetips:

21. Bruke spissen av en penn med lokket på til å taste inn PIN-kode i stedet for å bruke fingrene.

22. Legge en kort remse med toalettpapir (eventuelt rullet sammen til en rull) over dørhåndtak eller andre ting man ikke er helt sikker på, remsen kan man bytte ut så ofte man vil; dette er mer praktisk enn å vaske ting gang på gang. Har en i oppgangen i karantene, så dørvrideren til utgangsdøren tar jeg ikke sjansen på å røre selv med hansker, slik at jeg alltid legger toalettpapiret rundt vrideren før jeg åpner døren.

- Brian

P.S.: Er enig i at enkelte av disse punktene muligens kan virke noe overdrevne for utenforstående, men hvis alternativet er at smitten sprer seg videre slik at noen får alvorlige komplikasjoner eller fører til dødsfall, kan man spørre seg om det kanskje ikke er best å være litt ekstra forsiktig likevel. Eksempelvis dør en del mennesker av vanlig influensa, men ville disse menneskene ha blitt smittet om det ikke hadde vært for alle heltene som absolutt må på jobben eller skolen selv om de er syke og klarer å smitte et dusin andre …? D.S.

P.S.S.: Det er fortsatt mange som ikke forstår alvoret i situasjonen; kanskje dette innlegget kan få dem til å tenke litt etter: Coronaviruset: Tid for samhold, ikke egoisme D.S.S.

Si din oppriktige mening om dette innlegget

Det hadde vært snilt av deg om du kunne fylle ut skjemaet for å legge til kommentaren din. Så lenge du ikke begynner å jage meg med en løpsk motorsag og vil grille meg i mikrobølgeovnen, er alt i orden.
Tusen takk for at du tar deg tid til å skrive noen ord i denne bloggen, og håper alt ordner seg for deg; det fortjener du virkelig.