Mandag 2. Mars 2020

Virus til salgs

For å unngå smitte har folk blitt rådet til å vaske hendene, men hva hjelper vel det når man kan få i seg både coronaviruset og diverse andre ting i maten man spiser …?

Kort fortalt har mange dagligvarebutikker satt opp en oppskjærsmaskin der man kan skjære opp brødet man kjøper i skiver. Et tilsynelatende god idé; å ta frem en kniv hjemme må jo være utrolig krevende og slitsomt i disse dager da alt skal automatiseres. Så er spørsmålet: Hvor ofte tror du disse maskinene faktisk blir rengjort bortsett fra å feie bort gamle brødsmuler på slutten av dagen?

For la oss nå tenke oss at det kommer en person inn i butikken som er syk, enten som følge av forkjølelse, vanlig influensa eller corona. Og vedkommende går så bort til den praktiske oppskjærsmaskinen og hoster eller nyser litt, slik at de som bruker maskinen senere, i tillegg til brødskivene også får et virus med på kjøpet som bonus; coronaviruset kan overleve i opptil ni dager på en overflate, ifølge Live Science:

How long can the new coronavirus last on surfaces?
Some coronaviruses can linger on surfaces for up to 9 days.
[…]
But how long can the new coronavirus linger on surfaces, anyway? The short answer is, we don’t know. But if this new coronavirus resembles other human coronaviruses, such as its “cousins” that cause SARS and MERS, it can stay on surfaces — such as metal, glass or plastic — for as long as nine days, according to a new study. (In comparison, flu viruses can last on surfaces for only about 48 hours.)

Vil ikke henge ut noen slik at jeg ikke skal komme med konkrete butikknavn, men kan røpe at den eneste butikken som faktisk har en rengjøringsprosedyre av butikkene jeg spurte etter virusutbruddet i Kina, er en Coop-butikk. Resten lar oppskjærsmaskinene stå uvasket i ubestemt tid, eller vet ikke om de overhodet blir vasket. Forhåpentligvis har de begynt med det etter at jeg har sagt ifra, men jeg lover ingenting; da jeg nevnte dette på et tidligere tidspunkt, så man nesten på meg som om jeg hadde kommet dalende i et romskip fra Neptun. Slik at et forsiktig råd fra meg er å skjære opp brødet i litt rensligere omgivelser hjemme, for uansett hvor god håndhygiene man enn måtte ha, hjelper det fint lite hvis man får virus servert i brødet man spiser til frokost.

En annen ting er butikker som setter opp brødet loddrett for å spare plass. Greit nok. Men igjen - det kommer en person som er syk, og hoster eller nyser i nærheten av brødene. Aaaaatsjooo, så har man i et nys eller hark spredd dråpesmitte i kveldsmaten til et par dusin andre husholdninger; dette lover godt når man skal stoppe spredningen av coronaviruset. Og selv om man ikke nødvendigvis får i seg virus, er det ikke alle som setter like stor pris på å få flass eller andre personlige gjenstander i brødet man spiser. Har sagt ifra der jeg har sett dette, men uten synlig resultat hittil.

Videre har man hyllene der man kan kjøpe smågodt i løsvekt, med fargerike plastskuffer som ikke har blitt vasket på en stund, faller på bakken når ungene mister dem, plukkes opp igjen og brukes som om ingenting har skjedd, før det søte barnet peller seg i nesa og legger igjen busemannen som en gave til nestemann som bruker plastskuffen til å fylle posen med sjokolade. God appetitt.

Avslutningsvis har man handlekurvene, som enkelte steder gir inntrykk av å ikke ha sett såpe og vann siden napoleonskrigene. Hva man kan finne der av både døde og levende mikroorganismer, er det kanskje like greit å ikke vite.

Så hvis målet er å stoppe spredningen av coronaviruset i Norge med dagens rutiner i flere av dagligvarebutikkene - men vel og merke ikke alle, da noen tar hygienen mer på alvor enn andre - er det dessverre bare å kondolere.

- Brian

Si din oppriktige mening om dette innlegget

Det hadde vært snilt av deg om du kunne fylle ut skjemaet for å legge til kommentaren din. Så lenge du ikke begynner å jage meg med en løpsk motorsag og vil grille meg i mikrobølgeovnen, er alt i orden.
Tusen takk for at du tar deg tid til å skrive noen ord i denne bloggen, og håper alt ordner seg for deg; det fortjener du virkelig.