Tirsdag 19. Juli 2016

Du er den eneste, den vakreste

Du er den eneste, den vakreste …

… fordi man kan lete over alt uten å finne noen som deg; fordi de varmeste følelsene dine utstråler krystaller av skjønnhet og lengsel. Fordi du lever, fordi du er til. Ingen annen kan føle det du gjør, ingen annen kan drømme det du drømmer, ingen annen kan gjenspeile de uuttalte ordene i smilet ditt, ingen annen kan gråte tårene dine; du er den eneste, den vakreste.

Derfor er det trist at så mange fokuserer på tomme ting som utseende og perfeksjon, og folk bryr seg mer om mobiltelefonene sine enn om hverandre. Vet du - ei jente jeg var forelsket i, slanket og slanket seg før hun til slutt døde av anoreksi, liksom jeg også kjenner flere som har tatt livet sitt, så du skjønner kanskje at når man skuer mot uendeligheten som fyller nattens skimrende stjernehav og kan se det hele i perspektiv, forstår man hvor små og sårbare menneskene i grunnen er.

Årene går og går, og det som nå sprudler av håp og forventninger, vil uunngåelig falme hen; sommeren man ser frem til, er over før man vet ordet av det - og hun som idag beundrer speilbildet sitt, vil om noen få tiår kunne se en rynkete, melankolsk skygge av det som en gang var; de nye lekene vi fikk da vi var barn, er blitt gamle og utbrukte, lik visne roser som sakte løser seg opp i støvet på et knirkete loft, glemt og forlatt.

Det eneste som på godt og ondt vil fortsette å leve videre, er resultatet av handlingene våre; det vi gjør nå, påvirker ikke bare dagen idag, men også morgendagen - grunnen til at jeg kan skrive dette, er at for mange tusen år siden ble ei jente glad i en gutt, og sammen fikk de en baby som er en av forfedrene mine; uten denne vesle babyen som vokste opp i en fjern fortid hadde ikke jeg kunnet se dagens lys; intet menneske er en øde øy, heller ikke du.

For det er en mening med alt, og du er den eneste som kan leve livet ditt; verden trenger deg mer enn du aner og det er en grunn til at du er til - du er vennen noen savner, mennesket noen bryr seg om. Det er likegyldig hvordan du ser ut eller hvem du er; summen av et menneskets liv er ikke dets ytre, men dets handlinger - utseendet eller hudfargen betyr ingenting; handlingene betyr alt.

Så ta godt vare på deg selv, og lykke til videre på alle måter; glem aldri hvor umåtelig verdifull og uerstattelig du er - et fantastisk menneske som er i stand til å endre verden slik bare du kan gjøre det.

Nettopp fordi du er den eneste, den vakreste.

B.

- - - - -

Tenk om alle som trenger en oppmuntring kunne lese disse ordene - alle som opplever mobbing, alle som skader seg selv, alle som har blir voldtatt; alle som er låst inne i en tilværelse der de til stadighet blir hindret av en nattsvart vegg av angst og håpløshet uten å kunne finne veien ut av mørket. Og ikke minst alle som tenker på å avslutte livet sitt. For hva hadde du gjort om noen du kjente, tok livet av seg? Og hva hadde du gjort om minst fire hadde gjort dette …?

Listen over folk jeg har kjent som har begått selvmord, begynner å bli sørgelig lang; en som tok livet sitt i tenårene som følge av kjærlighetssorg, den tidligere vaktmesteren i blokken der jeg bor, jenta jeg var i begravelsen i for fire år siden, og nå en jeg gikk på videregående med. Grunnen til at jeg sier minst fire, er at det er det er uvisst om flere av dem jeg kjente på nettet som slet med selvmordstanker og som plutselig forsvant uten å gi livstegn fra seg, også har endt livet sitt; de fleste har forhåpentligvis klart å komme seg videre, men jeg er redd ikke alle har klart det.

Og folks reaksjon etter selvmord følger som regel samme oppskrift: Man bøyer høflig hodet og mumler “kondolerer”, skriver pene nekrologer, og oppmerksomheten rundt vedkommende er stor en kort stund før man konkluderer med at dette tross alt var hans eller hennes eget valg, og at livet jo går videre. Døden er intet hyggelig bekjentskap, så etter to uker har man skjøvet denne ubehagelige hendelsen til en bortgjemt krok bakerst i hodet der minnene kan samle støv, slik at man slipper å tenke mer på dette.

Nei - livet går ikke videre. For dette er en tragedie som gjentar seg på nytt og på nytt, og når man spør “hvorfor”, kan man heller spørre seg hvorfor folk stadig fortsetter å mure seg i de trygge rollene sine; når man treffer noen man ikke har sett på lenge spør de: “Og hva er det du driver med?” - men ingen sier: “Går det bra med deg? Trenger du en venn å snakke med, noen som bryr seg om deg?”

Så etter begravelsen bestemte jeg meg for å skrive noe som kunne bryte ned det stive rollespillet og for et kort øyeblikk rive murene folk bygger rundt seg; noe som kunne nå frem til og bli lest av alle som tenker på å ta livet sitt, uansett kjønn eller alder, og kanskje få dem til å tenke seg litt om. En oppmuntring som kunne få mennesker som er fanget i et bekmørkt fengsel av depresjon uten dører eller vinduer som fører ut til solskinnet, til å se en ørliten sprekk av lys i mørket, og få dem til å innse at det likevel finnes håp.

Resultatet er blitt en nydelig hilsen skrevet med min særegne håndskrift, som begynner med ord som ellers ville ha vært forbeholdt noen man er glødende forelsket i; “Du er den eneste, den vakreste” er jo ikke akkurat det man sier til postbudet eller den gamle damen som støtter seg til rullatoren sin, men hva vet vi egentlig om disse menneskenes følelsesliv - ville ikke hverdagen ha vært lettere for oss alle om samfunnet var litt varmere, og vi fikk en spontan oppmuntring oftere enn vi gjør idag …?

Derfor skulle jeg ønske at “Du er den eneste, den vakreste” kunne bli lest av alle som trenger en oppmuntring; som du ser, er teksten anonym da jeg bare har underskrevet med “B.” - grunnen er at jeg ikke har laget dette for min egen skyld, men for andres; selv ønsker jeg ikke takk eller oppmerksomhet - gi blaffen i meg; la teksten tale for seg selv. Alt jeg ønsker, er å forhindre flere selvmord; at fire av dem jeg en gang kjente, har tatt livet sitt, bør være nok - jeg kan ikke sitte med hendene i fanget og vente på at også den femte gjør det.

- Brian

Den originale, håndskrevne oppmuntringen har jeg skannet inn som et bilde som fritt kan kopieres, skrives ut, sendes videre, eller legges ut på blogger eller sosiale medier - så hvis du vil, kan du dele det ut til alle du har lyst til å muntre opp; det hadde vært flott om dette bildet kunne spre håp. Tusen takk for hjelpen.

Utskrift - oppløsning 2481×3508

Stort bilde - oppløsning 1414×2000

Mellomstort bilde - oppløsning 707×1000

Lite bilde - oppløsning 353×500

For Instagram, Tumblr eller andre sosiale medier der man bruker kvadratiske bilder:

Mellomstort bilde i kvadrat - oppløsning 1000×1000

Lite bilde i kvadrat - oppløsning 500×500